Misel

»Jožef, ne boj se vzeti k sebi Marije, svoje žene; kar je spočela, je namreč od Svetega Duha« (Mt 1,20).

Blagoslov velikonočnih jedil

 

Blagoslov jedil je obred, pri katerem se zavedamo Božje dobrote do človeka. Prejeli smo darove narave za naše telo, Jezus pa nam je s trpljenjem, smrtjo in vstajenjem podelil dar večnosti za našo dušo. V velikonočnem praznovanju se bomo tega spominjali.

Vsako leto ste prinesli velikonočna darila, da jih je duhovnik blagoslovil, vi pa ste jih doma hvaležno in po molitvi zaužili. Žal letos ne bo takega blagoslavljanja zaradi epidemije in boste le doma v duhu spremljali obred in po svoje sodelovali.

Prenos blagoslova velikonočni jedil bo preko TV SLO 1 na veliko soboto ob 15.00 iz mariborske stolnice in predvidoma na TV SLO 2 ob 17.30. Tedaj se lahko povežemo k skupnemu blagoslovu. V župnijski cerkvi bom takrat brez udeležbe ljudstva sam blagoslovil jedila. Če ne boste v tem času zbrano spremljali prenosa, letos ta obred lahko opravite sami ali v družini. Prilagam kratko razlago in molitev. Pripravite jedila za blagoslov, svečko, križ in (po možnosti blagoslovljeno) vodo

 

Se pokrižamo: V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.

 

 KRUH: Otrok: Hvala Ti Bog da imamo kruh. V svoji dobroti nam ga daješ toliko, da nam ni treba trpeti lakote. V sveti maši nam daješ tudi kruh za dušo. Naj bomo zanj vedno hvaležni.

Mama ali oče: Dobri Bog, blagoslovi ta kruh. Naj nam veliko nočni prazniki nasitijo dušo in nam dajo moči v teh težkih dneh in ne pozabimo, da si ti kruh našega življenja, saj živiš in nas ljubiš vekomaj.

Vsi: Amen

MESO:  Otrok: Da lahko mi jemo in živimo, je morala umreti rastlina ali žival. Da bi mi mogli večno živeti, je trpel in umrl božji sin.

Mama ali oče: dobri Bog, prosimo te, blagoslovi to meso, ki nas spominja na Jezusa ki je trpel in umrl, da bi nas odrešil grehov, zdaj pa živi in nas ljubi vekomaj.

Vsi: Amen

PIRHI: Otrok: Iz jajc prihaja novo življenje. Mladiček se izvali iz lupine in gre v življenje. To nas spominja na Jezusovo vstajenje. Zato jemo za veliko noč pirhe.

 Mama ali oče: Dobri Bog, prosimo te, blagoslovi  te pirhe. Ko jih bomo jutri uživali, se bomo spominjali tvojega vstajenja, ki živiš in kraljuješ vekomaj.

Vsi: Amen

HREN:  Otrok: Hren nas spominja na trpljenje, ob njem jočemo. Tega nimamo radi, a je tudi del našega življenja.

Mama ali oče: dobri Bog, prosimo te, blagoslovi ta hren. Ko bomo začutili njegovo ostrino, naj se spomnimo trpljenja Kristusa, ki je premagal smrt in prinaša veselje in upanje v naše težave.

Vsi: Amen

Jedila pokropimo z blagoslovljeno vodo.

Vsi: Oče naš….

Dobri Bog blagoslovi nas v teh dneh. Tudi naša družina je del božjega ljudstva, ki praznuje Jezusovo vstajenje. Blagoslovi našo družino, daj nam zdravje in pomagaj, da se bomo imeli vedno radi.

Vsi: Amen